SMAECK CASE: ONTWERP FOODVERPAKKINGEN VAN A TOT Z

Een goede foodverpakking valt op en verleidt, is verkoop bevorderend en merkversterkend. Maar ontwerp foodverpakkingen, hoe doe je dat als er behalve heerlijke producten en de merknaam nog niets is? In deze complete case voor SMAECK vegetarische Crème Américains en veganistische Groente spreads laten wij, verpakkingsontwerpbureau BTM, je onze aanpak en het resultaat zien. Van merkstrategie, naar creatie, realisatie tot en met orkestratie. Lekkere fotografie is heel belangrijk bij het ontwerpen van foodverpakkingen, daarom hebben we hierover speciaal voor jou een inspirerend filmpje gemaakt. Geniet ervan!

Merkstrategie: culinaire endorser en persona’s

Sinds 1933 staat familiebedrijf Luiten Vleeswaren garant voor topkwaliteit vleeswaren zoals Filet Américan, grillworst en ossenworst. De derde generatie ziet toekomst in de opkomst van vegetarische producten en vleesvervangers en heeft samen met sterrenchef Jacob Jan Boerma culinaire vegetarische Crème Américains en veganistische groentespreads ontwikkeld. Met SMAECK als mogelijke merknaam. Onze eerste stap was het organiseren van een Workshop Merkstrategie met het MT. Naast het bepalen van de merkvisie, merkmissie en merkwaarden hebben we ook geconcludeerd dat we graag Jacob Jan Boerma willen inzetten als culinair endorser. Vervolgens hebben we de doelgroep jonge flexitariërs verkend vanuit motivatie en met een moodboard als persona in beeld gebracht. Zodat Luiten Vleeswaren en onze ontwerpers hetzelfde vertrekpunt hebben.

Creatie: ontwerpen merklogo en packaging design

Als alleen de merknaam beschikbaar is, is de eerste stap in het creatieve proces het ontwerpen van het merklogo. Dus nadenken over de typografie, kleur, eventueel kader, beeldmerk en misschien een aan het logo gekoppelde belofte. En vervolgens nadenken over conceptrichtingen als basis voor het verpakkingsontwerp. We hebben vanuit 4 richtingen ontwerpen gemaakt: “puur & eerlijk”, “culinaire chef”, “handgemaakt” en “fris & vers”. De klant was er blij mee en kon moeilijk kiezen. Uiteindelijk is het concept “culinaire chef” gekozen, omdat in dit packaging design voorstel een prominente rol voor Jacob Jan Boerma was ingeruimd en het onderscheid tussen de Crème Américains en groentespreads het grootste is.

Realisatie: in detail uitwerken van de verpakkingen

Het gekozen design is ontworpen op basis van 2 producten, dus is het zaak dit eerst door te vertalen naar alle 8 verpakkingen. Binnen het ontwerp van foodverpakkingen moeten de producten verschillen, terwijl ze toch duidelijk een familie blijven vormen. Eerst worden de facings (voorzijdes) uitgewerkt en daarna worden de teksten op de zijkanten en achterkant geplaatst. Dus alle ingrediënten, de voedingswaarden, allergieënclaims, EAN’s, afzender, etc. Omdat je met de producten van SMAECK heerlijke snacks en gerechten kunt maken, hebben voor ieder product ook op de binnenzijde van de wikkel lekkere recepten vermeld. Want foodverpakkingen zijn vaak ook een belangrijk (en relatief goedkoop) medium voor communicatie naar de consument.

Fotografie is erg belangrijk bij ontwerp foodverpakkingen

Foodverpakkingen moeten opvallen (de schapfunctie) door te schreeuwen “Pak mij”. Daarna moeten ze verleiden (de handfunctie) door te zeggen “Neem me mee, ik ben het waard”. Voor het verleiden zijn lekkere foto’s van het product heel belangrijk. Deze foto’s moeten ‘appetite’ hebben, je moet het product bijna kunnen proeven met je ogen. Een goede foodfotograaf is hiervoor erg belangrijk, waarbij naast de camera, ook het licht cruciaal is. Voor de compositie, dus de opmaak van het product, is op de set vaak een foodstylist aanwezig. Hij of zij bereidt de producten voor zodat ze optimaal gefotografeerd kunnen worden. Zie het filmpje hiernaast over de fotografie voor de SMAECK producten.

Orkestratie: het afstemmen en vastleggen van alle merkuitingen

Foodverpakkingen vormen vaak het belangrijkste communicatie medium naar de consument en zijn dan, net als voor SMAECK, het visuele vertrekpunt voor de andere merkuitingen. Als aanvulling op de verpakkingen hebben we ook ontwerpen gemaakt voor de website, winkelmaterialen, advertenties, leaflets en promoties. Het is belangrijk dat die allemaal dezelfde merkuitstraling hebben, zodat er een rijk merk ontstaat met ‘visuele synergie’ vanuit elkaar versterkende uitingen. Naast het afstemmen van alle uitingen, is het ook belangrijk om de stijl te borgen in een praktische brand manual.
Klik hier voor meer SMAECK ontwerpen

Een goed verpakkingsontwerpbureau maakt het verschil

We hopen dat we je met deze case hebben laten zien dat er bij het ontwerpen van een goede foodverpakking meer komt kijken dan alleen een mooi plaatje. Dus dat je start met het merk, de doelgroep verkent en soms eerst merklogo’s ontwerpt. En daarna de facings ontwerpt die je na de keuze uitwerkt tot concrete werktekeningen voor de drukker. Wij van BTM (voluit de Bataafsche Teeken Maatschappij) zullen je daar als packaging design bureau graag bij helpen. Sinds 1974 hebben we meer dan 20.000 verpakkingen ontworpen waarvan het grootste deel foodverpakkingen. Gebruik maken van onze ervaring is simpel: bellen, mailen of het contactformulier invullen.

Contact